همانطور که می دانید دنیای امروزه به سرعت در حال ماشینی شدن است و موتورهای الکتریکی نقش بسیار مهمی را در زندگی همه ی ما در حال حاضر ایفا می کنند. تقریباً تمامی وسایل ضروری که با آن ها سر و کار داریم از موتورهای الکتریکی ساخته شده اند. هر چه این موتورها راندمان و عملکرد بهتری داشته باشند مطمئناً در ارتقاء کیفیت زندگی ما نیز تاثیرگذار خواهند بود. بنابراین بایستی نسبت به اجزای موتورهای الکتریکی آشنایی کامل داشته باشیم. در این مقاله قصد داریم در مورد تفاوت اینورتر و درایو که 2 جز مهم در موتورهای الکتریکی به شمار می روند توضیحاتی ارائه دهیم و به دلیل شباهت زیادی که در عملکرد دارند خوب است با دادن توضیحاتی این دو را از یکدیگر تفکیک کرد. پس با شرکت سنابرق توان که بزرگترین شرکت فعال در حوزه خرید درایو در سطح کشور می باشد، همراه باشید. فقط لازم است تا قبل از شروع مقاله تفاوت درایو و اینورتر به شکل مختصری شما را درایو و اینورتر آشنا کنیم.
درایو چیست؟
برای درک مبحث تفاوت اینورتر و درایور، نیاز است آشنایی دقیقی از عملکرد درایو داشته باشیم. برای اینکه دور موتورها تحت کنترل قرار بگیرد از درایو استفاده می شود. بنابراین به منظور کنترل دور موتورها نیاز به درایو داریم. عملکرد درایوها در نهایت باعث صرفه جویی در مصرف انرژی می شود اما چگونه این اتفاق می افتد؟ هنگامی که انرژی از یک منبع تغذیه دریافت می شود درایو با کنترل شدت جریان و در نهایت میدان مغناطیسی داخل موتور، سرعت موتور را مطابق با فاکتورهای طراحی تنظیم می کند.
درایو
بدون استفاده از درایو، موتور در بهترین حالت فقط می تواند در یک سرعت ثابت بچرخد ( و یا در موتورهای خطی با سرعت ثابت حرکت افقی و یا عمودی داشته باشد)، اما وجود درایو الکتریکی این امکان را به ما می دهد که موتور در بازه ی گسترده ای از سرعت حرکت کند و به عبارت دیگر سرعت موتور قابل تنظیم خواهد بود. علاوه بر موارد ذکر شده، درایو می تواند جهت چرخش (در موتورهای دوار) و یا جهت حرکت (در موتورهای خطی) تغییر دهد که در صنعت های مختلف مورد ذکر شده یک ویژگی بسیار کمک کننده می باشد. همچنین درایوها می توانند به نوعی ضامن سلامتی موتورها باشند! به عبارت بهتر، خطاها و خرابی های ناخواسته ی بسیاری در صنعت ممکن است پیش بیاید که باعث خرابی و یا کاهش طول عمر موتورها شوند که از جملهی آنها: قطع ناگهانی برق شبکه، افت ولتاژ ورودی، اتصال کوتاه و غیره. در نبود درایو، خرابی های ذکر شده، علاوه بر صدمات مالی و فنی به موتور و سایر تجهیزات جانبی می توانند صدمات جانی به همراه داشته باشند.
تعمیر درایو
از دیگر مزیت های مهم استفاده از درایوهای الکتریکی، بحث صرفه جویی در انرژی و کنترل مصرف میباشد که با توجه به افزایش نگرانی جهانی در مورد میزان مصرف انرژی در صنایع مختلف، این مزیت بیش از پیش مورد نظر مصرف کنندگان می باشد. هنگامی که درایو در دستگاه به کار گرفته می شود مصرف انرژی در موتور بهینه شده و به موتور کمتر فشار می آید. درایو قابلیت هوشمندی نیز دارد و آن ایجاد برنامه مشخص برای عمل در ساعت و سرعت دلخواه است. در حال حاضر شما با وظیفه درایو آسانسور آشنا شده اید؛ در ادامه بحث به شما توضیحاتی درباره اینورتر را خواهیم داد.
اینورتر چیست؟
در حالت کلی، اینورتر که معادل فارسی آن مبدل است وظیفه تبدیل جریان برق مستقیم به برق متناوب را دارد که این وسیله جزئی از درایو الکتریکی میباشد. اما در صنعت دستگاه هایی وجود دارند که به نام اینورتر شناخته می شوند که در واقع یک سیستم کامل متشکل از بخش های مختلف الکترونیک قدرت هستند که برق شهری یا صنعتی را دریافت می کنند و با تغییر فرکانس و سطح ولتاژ، آن را در پورت خروجی تحویل می دهند. اینورترها کاربردهای متفاوتی در صنعت و مناطق شهری دارند و بسته به نوع کاربرد وظایف متفاوتی دارند، در نتیجه طرز کار اینورتر های گوناگون با هم مختلف است؛ به عنوان مثال اینورتر مورد استفاده در پنلهای خورشیدی، می بایست توان جریان مستقیم را به توان جریان متناوب با ضریب توان مورد قبول و اعوجاج کم تبدیل کند ویا اینورتر های مورد استفاده در آسانسور ها که به درایوهای AC نیز معروف اند، وظیفه کنترل سرعت و گشتاور موتورهای الکتریکی را دارا می باشند که در ادامه بیشتر به این موضوع پرداخته می شود.
شاید بدون توجه از کنار آن گذشته باشید اما در زندگی روزمره با تعداد زیادی از آن برخورد دارید چون به هر حال موتورهای الکتریکی نقش مهمی در زندگی روزمره ما دارند که اکثر ما از آن بی خبریم. همه ی موتورهای الکتریکی برق مصرف می کنند بنابراین برای تأمین گشتاور یا سرعت مورد نیاز به مقدار معینی انرژی نیاز دارند. در صورتی که سرعت یا گشتاور موتور سرعت خیلی زیاد یا کم باشد ، از کنترل های مکانیکی برای کنترل خروجی استفاده می شود.
اینورتر
نقش اینورتر ایجاد ثبات در ولتاژ الکتریکی و از بین بردن تداخل های الکتریکی است. اینورتر نه تنها باید تداوم برق رسانی به دستگاه ها را به درستی انجام دهد ، بلکه باید کیفیتی خوبی از جریان را نیز ارائه کند. در بسیاری از وسائل کاربردی از اینورترها استفاده می شود گستردگی استفاده از آن بسیار زیاد بوده و شامل وسائل ارتباط جمعی و نقلیه نیز می شود. برای اینکه جریان متناوب از طریق جریان غیرمستقیم تامین شود از اینورتر استفاده می شود. به طور کلی یک اینورتر در یک بازه با شدت بالا نوسانات الکتریکی را تحت کنترل خود قرار می دهد.
اینورتر آسانسوری سازو کاری برخلاف مبدل برق دارد . اینورتر در نوسانات و سرعت موتور نقش دارد و آن را کنترل می کند اما نکته جالب اینجاست اینورتر بدون تغییر در میزان قدرت و گشتاور موتور می تواند سرعت آن را تنظیم کند و خوب است بدانید که اینورترها نیز در طیف های مختلفی تولید می شوند و در مشخصات گوناگونی به بازار عرضه می شوند و انتخاب و استفاده از آنها بستگی به مشخصات موتور دارد.
در اینورترها دو ورودی را شاهد هستیم که این ورود ها شامل ورودی تک فاز و سه فاز می شود. خروجی در اینورتر سه فاز می باشد.
اما سوال این است چه زمانی از ورودی سه فاز استفاده می شود که بایستی گفت به توان اینورتر بستگی دارد و در صورتی که بیشتر از 3 اسب بخار توان داشته باشد باید از این ورودی استفاده کرد. دلیل استفاده از اینورتر موتور می تواند جنبه های مختلفی داشته باشد؛ مانند صرف جویی در مصرف انرژی و هزینه های مالی وابسته به آن ، استفاده بهینه از وسیله به دلیل افزایش طول عمر و همچنین تغییر دادن سرعت و حرکت موتور.
در صورتی که بار اضافی به موتور وارد می شود به وسیله اینورتر می توان حفاظت خوبی از موتور صورت بگیرد. همچنین هنگامی که مقدار ولتاژی که به دستگاه وارد می شود در حال تغییر است موتور می توان فعالیت خود را ادامه دهد. به طور کلی تنظیم کلیه فعالیت های موتور را می توان به وسیله اینورتر انجام داد. همچنین به وسیله اینورتر دیگر نیازی نیست برای اینکه موتور را خاموش و روشن کرد به منبع برق اصلی احتیاج باشد.
از مزیت های دیگر استفاده از اینورتر برای موتورهای الکتریکی می توان به نقش حفاظتی آن اشاره کرد. . به عنوان مثال هنگامی که ولتاژ زیاد می شود از موتور محافظت کرده و باعث خواهد شد که کوچکترین مشکلی برای موتور به وجود نیاید. ذکر این نکته قابل توجه است که در دنیای امروز برای شرکت ها و مصرف کنندگان صرفه جویی در انرژی یک اولویت بسیار مهم می باشد که این امر باعث توسعه اینورتر در ماشین آلات و وسایل روزمره دنیای امروز شده است و نقش زیادی در صرفه جویی در انرژی دارند.
تفاوت اینورتر و درایو
در ادامه مبحث تفاوت اینورتر و درایو بایستی گفت که گشتاور یا سرعت یک موتور باید مطابق ملاحظات فنی انجام گیرد؛ در غیر این صورت، نتیجه آن عدم کارایی لازم با مصرف زیاد انرژی است. عدم داشتن اطلاعات لازم در مورد نحوه کنترل موتور می تواند به معنای هدر رفتن انرژی زیادی باشد که موضوع اصلا ساده ای نیست که بتوان از آن به راحتی گذشت، بخصوص در کاربرد اینورتر های صنعتی که این امر باعث خواهد شد عملکرد نامطلوبی داشته باشند.
راه حلی که برای تحت کنترل قرار دادن موتورهای الکتریکی وجود دارد که علاوه بر صرفه جویی در مصرف انرژی باعث بهبود بهره وری و کاهش هزینه های نگهداری می شود ، استفاده از اینورتر است. بنابراین استفاده از اینورتر مزیت های زیادی را شامل می شود موارد زیر محاسن اینورتر برای شما شرح می دهد.
صرفه جویی در انرژی
اینورتر صنعتی ایرانی با دریافت مقدار کمی انرژی نیز می تواند موتور را راه اندازی کند. هنگامی که موتور شروع به کار می کند رفته رفته سرعت موتور افزایش یافته تا هنگامی که به سرعت مطلوب خود برسد. کنترل کردن دور چرخش موتور باعث خواهد شد بین 20 الی 50 درصد صرفه جویی در مصرف انرژی داشته باشیم.
جلوگیری از افت بار
به کمک اینورترها قادر خواهیم بود افزایش و کاهش سرعت موتور را به خوبی کنترل کنیم که در مصارفی همچون پله برقی بسیار ضروری بوده و از افت بار جلوگیری می شود.
کنترل کردن جریان ابتدایی
اینورتر با کم کردن جریان راه اندازی باعث کاهش چرخش موتور می شود که همین امر افزایش عمر موتور را در پی دارد که در نهایت سلامت دستگاه را شامل می شود.
تعمیر اینورتر
کاهش اختلالات جریان برق
در موتورهای القایی، که استفاده گسترده ای در صنعت دارند، جریان راه اندازی حدود 7 الی 8 برابر جریان نامی موتور می باشد که اگر این جریان کنترل نشود موجب افت شدید ولتاژ می شود اما در حضور اینورتر موتور الکتریکی شاهد خواهیم بود که افت ولتاژ از بین رفته و موتور بدون مشکلی کار خود را ادامه می دهد.
آمادگی برای جهت چرخش موتور
درایوها می توانند عملیات شروع به کار و همچنین توقف ، حتی اگر برای چند بار اتفاق بیفتد، را کنترل کنند. اما این تغییر چرخش نیازمند یک جریان بسیار کوچک است که آن هم اینورترها می توانند آن را کنترل کنند تا جهت چرخش موتور به راحتی تغییر داده شود.
استفاده از آن بسیار ساده است
با توجه به قابل برنامه ریزی بودن اینورترها فقط کافی است آن ها را به جریان برق وصل کرد در این صورت می توان از آن استفاده کرد.
محدودیت گشتاور موتور و قابل تنظیم بودن آن
اینورترها بصورت دقیق دور موتور را کنترل می کنند و در نتیجه موتور را از آسیب نجات می دهند. میتوان به وسیله اینورتر دور موتور را به گونه ای تنظیم کرد که همواره در حد مناسبی قرار گیرد.
نیاز به لوازم جانبی نیست
شما با خرید اینورتر صنعتی دیگر نیاز به تهیه تجهیزات جانبی اینورتر ندارید که همین امر باعث صرفه جویی در هزینه های شما می شود؛ پس نگرانی در مورد هزینه های نگهداری نیز از بین می رود.
تفاوت اینورتر و درایو چیست؟
حال در این بخش از تفاوت های اینورتر و درایور برای شما خواهیم گفت که چگونه می باشد. اینورتر به عنوان معکوس کننده عمل می کند و در تبدیل جریان برق از جریان مستقیم به جریان متناوب نقش دارد. مثالی دیگر از تفاوت اینورتر و درایو در شکل و نوع عمل آن ها می باشد. به عنوان نمونه می توان به داشتن اجزای محرک در درایو اشاره کرد در صورتی که اینورتر فاقد اجزای محرک است.
تفاوت درایو و اینورتر
در بخش صنعتی نیز شاهد تفاوت اینورتر و درایو با یکدیگر هستیم که مسئله مقدار توان و ولتاژ خروجی را می توان به عنوان فاکتور متمایز کننده در نظر گرفت. در اینورترها می توان ولتاژ و همچنین توان خروجی را تنظیم کرد اما در درایو با تنظیم ولتاژ، فرکانس و همچنین توان ورودی می توانیم مشخصات خروجی دستگاه را تنظیم کنیم.
معرفی اجزای اینورتر و درایو
در این قسمت از مقاله فرق اینورتر با درایو به شما اجزای آنها را معرف خواهیم کرد. اجزای اینورتر و درایو الکتریکی با هم تفاوتهایی دارند. درایوها دور موتور دستگاه را تحت کنترل خود درمیآورند، در حالی که اینورترها تبدیل کننده جریان مستقیم به جریان متناوب هستند. به همین علت، اجزای آنها یکی نیستند. حال ما میخواهیم به معرفی اجزای هرکدام بپردازیم.
اینورترها بهعنوان دستگاهی که برق AC را به جریان DC تبدیل خواهند کرد، ساختار مشخصی دارند. تفاوت در نوع این دستگاهها، فرقی در ساختار اینورتر و کارکرد آنها ایجاد نمیکند. به همین علت، اجزای آنها یکسان هستند. مهمترین بخشهای اصلی یک اینورتر عبارتاند از:
کنترل
بخش کنترل خود از سه بخش تشکیل میشود: کی پد، ترمینال برد و برد کنترل. نقش کی پد در اینورتر آن است که پارامترهای آن را تنظیم کند و سرعت آن را افزایش یا کاهش دهد. ترمینال بردها نقش کنترل را برعهده دارند و برد کنترل سیگنالهای ورودی به اینورتر را پردازش میکند.
منبع تغذیه
منبع تغذیه بهعنوان تأمینکننده انرژی اینورتر، به بررسی کیفیت سیگنالهای ورودی میپردازد. پس از این، این سیگنالها توسط منبع تغذیه به سیگنال خروجی تبدیل میشوند.
اینورترها چه شکلی هستند؟ ممکن است اینورترها خیلی بزرگ و سنگین باشند مخصوصا اگر برای این که بتوانند مستقل کار کنند، باتری داخلی داشته باشند. در ضمن اینورترها گرمای زیادی تولید میکنند که به همین دلیل هم هست که هم هیت سینکهای بزرگ (پرههای فلزی) و هم فن دارند. همانطور که در عکس بالا میبینید، مدلهای معمولیشان تقریبا به اندازۀ یک باتری ماشین یا شارژر باتری ماشین هستند؛ واحدهای بزرگتر تا حدی شبیه به چند باتری ماشین که به شکل عمودی روی هم قرار داده شده باشند، به نظر میرسند. کوچکترین اینورترها جعبههای قابل حملتری به اندازۀ رادیوی ماشین هستند که میتوانید به فندک خودرویتان وصلشان کنید تا برای شارژ لپتاپ با موبایلتان برق AC تولید کند. همانطور که مصرف برق وسایل برقی با یکدیگر متفاوت است، برق تولیدی اینورترها هم با هم متفاوت است. معمولا برای اطمینان بیشتر، باید اینورتری انتخاب کنید که توانی حدود یک چهارم بیشتر از حداکثر توان وسیلۀ مورد نظرتان داشته باشد. با این کار در واقع این موضوع را در نظر گرفتهایم که بعضی از وسایل برقی (مثل یخچال و فریزر و لامپهای فلورسنت) در لحظهای که روشن میشوند، حداکثر توان (پیک توان) را مصرف میکنند. با این که اینورترها قادر به تامین پیک توان برای مدتی کوتاه هستند، اما مهم است این نکته را هم در نظر بگیریم که اینورترها برای کار کردن به مدت طولانی در پیک توان طراحی نشدهاند.
مدار اصلی
مدار اصلی مهمترین بخش از اجزای اینورتر است که وظیفه تبدیل جریان AC به DC را برعهده دارد، به همین علت مهمترین پردازشها در این بخش انجام میشوند. در کنار ساختار تشکیلدهنده اینورتر، با اجزای درایوهای الکتریکی روبهرو هستیم. این اجزا عبارتاند از:
موتور
مدولاتورهای توان با سه نوع سیکلوکانورتر، مدارهای امپدانس متغیر و مدارهای کلیدزنی.
منبع تغذیه
واحد کنترل
واحد سنجش