در این مقاله قصد داریم تا شما را با تفاوت های میان الکترموتور های تک فاز با الکتروموتور سه فاز آشنا کنیم پس با ما همراه باشید
درابتدا لازم است تا با تفاوت هایی از الکتروموتور ها آشنا شوید و سپس به توضیح هر کردام می پردازیم:
1)راندمان الکتروموتور های سه فاز از الکتروموتور های تک فاز بالاتر می باشد.
2)الکتروموتور های سه فاز ترک راه اندازی بیشتری دارند.
3)الکتروموتور های تک فاز در توان محدودیت دارند و حداکثر میتوانند تا توان 5 اسب بخار تولید کنند.
4)الکتروموتور های سه فاز جریان کشی کمتری نسبت به الکتروموتور های تک فاز دارا می باشند.
5)عموما الکتروموتور های سه فاز لرزش کمتری نسبت به الکتروموتور های تک فاز دارا می باشند.
حال که به صورت خلاصه با تفاوت های الکتروموتور های تک فاز با سه فاز آشنا شدید اکنون قصد داریم تا شما را با ویژگی های الکتروموتور های تک فاز با سه فاز بیشتر آشنا کنیم و در ابتدا با ویژگی های هر کدام شما را آشنا می کنیم و در آخر تفاوت های موجود در هر کدام را نتیجه گیری می نماییم:
ویژگی های الکتروموتور های تک فاز:
1) در الکتروموتورهای تک فاز از دو سیم پیچ که یکی از آن سیم پیچ ها سیم پیچ اصلی و دیگری نقش سیم پیچ راه انداز را دارد که استاتور موجود در الکتروموتور را با اختلاف زاویه 90 درجه الکتریکی نسبت به یک دیگر قرار می دهد . نقش سیم پیچ راه انداز ایجاد یک میدان الکتریکی دوار است که برای شروع به کار الکتروموتور لازم می باشد. بعد از استارت موتور، سیم پیچ راه انداز می تواند از مدار خارج گردد.
2) الکتروموتور های تک فاز دارای انواع مختلفی هستند که شامل الکترو موتورهایی با فاز شکسته ، خازن دار ، قطب چاکدار ، دفعی ، اونیورسال ، سنکرون می باشند .
3) در الکتروموتورهایی با فاز شکسته سیم پیچ اصلی با تعداد دور و قطر زیاد و سیم پیچ فرعی با تعداد دور و قطر کم انتخاب می گردد و بعد از راه اندازی، سیم پیچ راه انداز به وسیله کلید گریز از مرکز از مدار خارج می گردد . این نوع از الکتروموتورها دارای گشتاور راه اندازی کمی هستند.
4) در الکتروموتورهای خازن دار سری که دارای سیم پیچ فرعی است یک خازن قرار دارد که این نوع الکتروموتورها به سه دسته که شامل خازن موقت ،خازن دائم ،خازن دائم و موقت ساخته می شوند.
موتور با قطب چاکدار سیم پیچ فرعی ساخته نمی شود در عوض به جای آن یک حلقه اتصال کوتاه مسی یا آلومینیومی روی استاتور موجود است. این موتور تا توانهای 120 وات ساخته میشوند.
5) الکتروموتور اونیورسال دارای روتور سیم پیچی شده هستند و میتوانند با برق متناوب و مستقیم کار نمایند . این الکتروموتور ها دارای یک عدد جاروبک و همچین یک عدد تیغه کلکتور هستند . سرعت این نوع از الکتروموتور ها تا بیست هزار دور در دقیقه می رسد . و در وسایل خانگی چون جارو برقی و چرخ گوشت وآسیاب کاربرد دارد .
6) برای تغییر جهت چرخش الکتروموتورهای تک فاز باید جهت جریان در سیم پیچ اصلی نسبت به فرعی یا فرعی نسبت به اصلی عوض گردد.
7) از رابطه 60F/2P می توان سرعت سنکرون در موتورهای القایی را محاسبه کرد که در این رابطه F فرکانس و 2p تعداد جفت های قطب هستند.
8) در الکتروموتورهای تک فاز که کلید گریز از مرکز دارند آن کلید گریز از مرکز در 75 درصد دور نامی عمل می نماید و سیم پیچ فرعی را از مدار خارج می سازد .