در صنعت که از موتور های الکتریکی فراوان استفاده می شود ، در موارد زیادی اتصال موتور ها به شبکه توسط کلید های دستی انجام می شود . این کلید ها در انواع و اندازه های مختلف ساخته می شوند و دارای ساختمان های متنوعی نیز می باشند اما متداول ترین آنها کلید های گردان هستند که برای جریان نامی 16 ، 25 ، 32 ، 40 و … آمپر موجودند . همچنین برای اتصال موتور ها به شبکه به صورت ساده ، چپ گرد ، راست گرد ، ستاره ، مثلث و … ساخته می شوند .
کلید های ساده دستی
کلید های ساده دستی سه فاز : کلید سه فاز ساده دارای 6 کنتاکت است که سه تای آن به سه فاز شبکه و سه کنتاکت دیگر به سه سر سیم پیچ های موتور وصل می شوند . برای نمایش مداری کلید ها از استاندارد IEC استفاده خواهیم کرد . به کلید ساده کلید صفر یک نیز گفته می شود . شمای فنی و شمای مداری این کلید در شکل زیر نشان داده شده است . علائم X در حالت 1 نشان می دهد که کنتاکت های 1 به 2 ، 3 به 4 و 5 به 6 اتصال الکتریکی پیدا می کنند . گاهی به جای صفر و یک کلمات OFF و ON نیز روی کلید درج می شود .
کلید سه فاز ساده دستی
کلید های ساده دستی تک فاز : این کلید ها از نظر ظاهری شبیه کلید های سه فاز هستند ولی تفاوت آنها در تعداد طبقات و کنتاکت های آنها می باشد. از کلید های یک طبقه برای قطع و وصل فاز و از کلید های دو طبقه برای قطع و وصل فاز و نول استفاده می شود . در موتور های تک فازی که فاقد کلید گریز از مرکز یا رله برای خارج کردن سیم پیچ راه انداز از مدار می باشند از کلید های تک فاز دو مرحله ای استفاده می شود که در مرحله اول (استارت) هر دو سیم پیچ موتور در مدار قرار می گیرند و در مرحله دوم (کار) فقط سیم پیچ اصلی در مدار می ماند.
کلید های چپ گرد _ راست گرد دستی
کلید های چپ گرد – راست گرد دستی سه فاز : برای تغییر جهت گردش موتور های سه فاز کافی است تا اتصال دو فاز شبکه را روی ترمینال های ورودی با هم عوض کنیم . بدین منظور کلید هایی ساخته شده اند که به کلید چپ گرد – زاست گرد معروف اند .